Lite juridisk undervisning

Ska du ta och råna en bank kanske? Hänvisa till att det inte är du, utan en nära anhörig som fångats på övervakningskamerorna så slipper du straff. Det kanske inte är så lätt i verkliga livet. Först måste du vara den som har satt upp bankens kameror också och helst känna alla poliserna som utreder dig.

Han som uppfann fartkamerorna har i alla fall åkt fast vid en av hans egna kameror och nekat så mycket han kan och slipper nu straff, allt enligt aftonbladet.

Om det nu går att slippa straff trots att det finns bildbevis, kommer det nog aldrig gå att fälla någon för fildelning. Hemma i vår trappupgång finns det tre hushåll som delar på ett trådlöst bredband. Skulle en åklagare kunna bevisa vem som laddat ner musik olagligt är jag imponerad. Den som står för abonnemanget skulle i princip kunna fällas för medhjälp, men då har vi hamnat i en rättssituation som ställer till det för alla som inte är datorkunniga.

Det enda vi kan vara säkra på är att känner man rätt personer och har tillräckligt med pengar klarar man sig undan det mesta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 20 =