Personlig integritet

Vems personliga integritet ska vi skydda och varför? Folkpartiets utspel där dom nu säger att polisen inte ska få slå i PKU-registret för att hitta brottslingar för att det gör intrång i den personliga integriteten har jag en viss förståelse för.

PKU-registret är uppbyggt för forskningsändamål och kanske kommer det vara den avgörande pusselbiten för att utrota någon sjukdom i framtiden. Skulle polisen få slå i registret hur dom ville och när dom ville så skulle antagligen en stor mängd Svenskar välja att begära utträde ur registret och forskningen skulle genast försvåras.

Om reglerna för polisens sökningar i registret är väldigt tydliga och en sökning enbart får göras vid vissa typer av brott och endast efter att utredningen kört fast så tror jag att de flesta Svenskar ser positivt på den nya möjligheten för polisen. De flesta svenskar vill trots allt att polisen ska få fast fler brottslingar.

Att borgliga EU-politiker sitter och filar på en ny lag som förbjuder fildelning tycker jag då inverkar mer på den personliga integriteten. Internetleverantörerna ska bli skyldiga att lagra allt du gör på internet för att det senare ska kunna utvärderas. Skulle du råka ladda ned en upphovsrättsskyddad låt eller liknande kommer din internetleverantör bli skyldig att stänga ditt internetabonnemang.

Fildelning är inte bara olaglig verksamhet idag. Ett flertal företag har upptäckt att det är ett effektivt sätt att distribuera filer och jag tror att vi bara sett början. Att mina mejl, sökningar på internet och liknande ska lagras hos min internetleverantör ser jag som ett bra mycket större hot mot min integritet än FRA’s övervakning.

En liten vädjan till alla politiker…

Motarbeta inte polisen och motarbeta inte oss vanliga människor.

1 reaktion på ”Personlig integritet”

  1. Lägg ner FRA lagen och låt polisen ENBART kunna gå in i PKU-registret för att utrdeda svåra brott..
    Hmmm tja fildelingen tror jag aldrig att regeringen kommer få bort, det är ju trots allt det billigaste sättet att få tag i både musik och film nu för tiden. Att köpa en cd skiva eller film….det har ju snart bara de rika råd med.

    Det jag inte förstår överhuvudtaget är varför regeringen först och främst kom med förslaget ”Personlig integritet”, det måste jag ju säga att något sådant….det finns nästan bara internt på alla äldreboenden nu för tiden…

    Tack för mig =).

    /Sazza

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 × 4 =