Thorsten Flinck, sjunger om K

I morse på TV4-nyheterna, men de senaste veckorna i min mobiltelefon. Det är nästan en månad sedan han släppte “En dans på knivens egg”. Det irriterar mig något oerhört att en person som jag aldrig ens klarat se en minut tidigare nu får mig att nynna med och njuta av hans musik.

Titelspåret är bra och även “Jag reser mig igen” från melodifestivalen är en höjdare. Den låt som går absolut mest hos mig är en Björn Afzelius-cover, “Balladen om K” griper tag i mig hårt och brutalt.

Thorsten Flinck–Balladen om K [Live Hultsfred 2011]

Jag har funderat på vad det är som tilltalar mig med skivan, med tanke på att det inte är den typ av musik jag lyssnar mest på, men Lundell, Tekla och Lisa Ekdahl har tidvis spelats högt i mitt hem och när jag lyssnar på Balladen om K så känns den ibland som Ekdahls “Öppna upp ditt fönster” på steroider.

Nu finns det säkert många som tycket att Flinck slaktar Afzelius finstämda låt,  men jag tycker istället att låten behöver de härliga känsloyttringar som Flinck slänger ur sig.

Björn Afzelius–Balladen om K

Texten finns på Björns officiella hemsida, tillsammans med följande citat

"Kerstin, en ung ensamstående mor från betongghettot Hammarkullen utanför Göteborg, berättade en natt sin historia för mej"

Marie Bergman gjorde också ett tappert försök med att nå ut med den starka texten 1979, men lyckades inte nå mig varken då eller nu. Tyvärr är det låg volym på Youtubeklippet, vilket inte underlättar.

Marie Bergman–Balladen om K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 7 =