Barnens bästa med maxtid?

Enligt Aftonbladet har en Moderat arbetsgrupp kommit på att barnen går för länge på dagis. Det är ingen nyhet, men inte tror jag att något blir bättre av att lagstifta om att inget barn får gå mer än 40 timmar i veckan på dagis.

Vi pusslar lite och lillkillen behöver inte gå mer än 35 timmar i veckan på dagis och detta tack vare att både jag och frugan gått ner i arbetstid. Den dag jag måste börja arbeta heltid igen så kommer vi snabbt komma upp i 40 timmar.

Om jag hade varit ensamstående pappa så hade jag inte haft lätt att hitta någon som passar killen de timmar jag inte kunnat ta hand om honom vid en 40-timmars regel.

En normal dag skulle då se ut som följer:

  • 06.00 – Väckning
  • 06.50 – Gå till dagis
  • 07.00 – Lämna killen på dagis
  • 08.00 – Börja arbeta
  • 15.00 – Någon måste hämta killen från dagis
  • 16.45 – Gå hem från arbetet
  • 17.45 – Äntligen hemma och kan hämta killen
  • 19.45 – Läggdags för killen efter två timmars kvalitetstid

En idé vore att gå ihop några föräldrar och hämta barnen tidigare en dag i veckan. Då skulle jag ta hand om fem barn tre-fyra timmar en dag i veckan, barnen skulle få gå från ett välorganiserat dagis till något som antagligen skulle vara ett kaos med fem barn hemma i lägenheten.

Inte ens med två närvarande föräldrar är det lätt att pussla ihop tiden så att killen inte behöver gå så länge på dagis. Nedanstående tabell är visar hur en relativt vanlig familj där båda föräldrarna har 40 timmars arbetsvecka + en timmas restid enkel resa och 45 minuters lunch.

Klockan Mamma Pappa
06.00 Åker till jobbet  
07.00 Börjar arbeta  
09.00   Lämnar på dagis och åker till jobbet
10.00   Börjar arbeta
15.45 Lämnar arbetet  
16.45 Hämtar på dagis och går hem  
18.45   Lämar arbetet
19.45   Kommer hem

Med ovanstående tider skulle barnet "bara" behöva gå på dagis i knappt 39 timmar i veckan. Tyvärr är det inte så många arbetsgivare som tillåter att man börjar arbeta först klockan 10 och risken är stor att det blir bråk inom familjen då föräldrarna känner sig pressade och aldrig hinner träffas.

Jag kan inte se hur två slitna stressade föräldrar skulle kunna vara positivt för barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 × 4 =