Flickan och kråkan

Dagen har varit konstig. Struligt på jobbet, sen hem till en sjuk dotter. En annan händelse idag fick mig att tänka på hur livet kan vändas upp och ner på bara några sekunder. Flickan och kråkan kändes därför helt rätt ikväll.

Mikael Wiehe–Flickan och kråkan

Den underbara och sorgliga visan av Mikael Wiehe är med på albumet Kråksånger från 1981. Om jag inte missförstått allt så gavs inte låten ut på singel, men albumet letade sig upp till en 6:e plats.

Timbuktu–Flickan och kråkan [Live musikhjälpen 2011]

Timbuktu är den som fått den största hiten med låten, detta efter den andra säsongen av “Så mycket bättre” på TV. I musikhjälpen som under en vecka i december 2011 sändes för fjärde gången var Timbuktu tongivande programledare. Nu var har han rutin, då det var tredje gången han var programledare och första året så fanns han med redan då.

2011 års musikhjälpen som var en samsänding mellan Sveriges radio P3, SVT Play och SVT2 så samlades drygt 18 miljoner kronor in till “alla flickor har rätt att gå i  skolan”. Att ett budskap spreds och att min tid på sjukhuset blev drägligare var positiva bieffekter.

Sofia Karlsson–Flickan och kråkan [Live Visfestivalen Västervik 2007]

Att ta med denna underbara visa, utan att Grammisvinnaren Sofia Karlsson får visa hur det ska låta vore tjänstefel. Hon sjunger vackert och tolkar den bra, men någonstans når hon trots det inte ända fram till mig i just denna video.

Dia Psalma–Flickan och kråkan [Live Nässjö 1993]

En helt annan typ av tolkning står Dia Psalma för. Nu finns det bättre inspelningar av låten med gruppen, men jag tog den här för att få till en rejäl kontrast som avslutning. Det finns ingen finstämdhet, men det var säkert riktigt bra röj framför scenen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fem × ett =