Inför melodifestivalens första deltävling 2012

Jag sitter och lyssnar på de korta klipp som SVT släppt med år morgondagens låtar. Varje år brukar jag spy galla över Christer Björkman, men så här innan årets cirkus dragit igång får jag tacka honom för att fått till ett första startfält som innehåller så mycket originellt.

Sean Banan – Sean den förste banan

Trallvänligt, men så dåligt. Ibland älskar jag Sean, men av det jag hört av denna låt så sjönk han rätt långt ner på min lista igen. Självklart kommer han komma högt upp, tack vare all reklam för honom just nu. Att jag avskydde Tingeling-pausmusiken för ett par år sedan för att till slut älska den är ett pinsamt tecken på att jag kommer svänga även då det gäller denna låt till sommaren.

Abalone dots

Nu höjs den musikaliska kvalitén ordentligt och ändå är det en låt som riskerar att hamna i botten. Dom sjunger finstämt på svenska. Det spelas nyckelharpa och det låter vackert. Men dom som gillar låten är inte dom som röstar.

The Moniker – I want to be Chris Isaak

Förra gången The Moniker var med i festivalen så kom han som en frisk fläkt och fick mig och många andra att le. I år känns det inte lika nytt, spännande och irriterande så risken är att han försvinner i mängden. Men live kommer han säkert lyfta sig ett snäpp. Topp 4 känns logiskt.

Afro-Dite – The boy can dance

Har inte sett några rörliga bilder som avslöjar om det blir ett fartfyllt nummer till denna låt som inte låter oss glömma “never let i go”. Inte så mycket har hänt sen sist, men varför ändra ett vinnande koncept. Låten gör mig glad och den kommer hitta sin publik, frågan är bara vem som är målgruppen.

Dead by april – Mystery.

Låter som en bra poplåt som fått Dead by aprils hårdrockssound. Jag gillar det. Svärfar kommer inte gilla det och “äkta” hårdrockare kommer säga att det är smörpop. Jag tror ändå låten kommer lyckas. En del minns säkert pausuppträdandet med Lena PH, där Dansa i neon blev uppfräschad.

Marie Serneholt – Salt and pepper

Sången har aldrig varit Maries starkaste sida. Utseende och utstrålning döljer en del av det. En helt okej upptempolåt med dansare som kanske kan bjuda på en show som inget annat nummer har denna tävling döljer ännu mer. Trots allt tror kommer inte låten ta sig hela vägen hem. Marie kan möjligen vinna på att ligga efter Dead by april.

Thorsten Flinck – Jag reser mig igen

Det här kommer bli en av snackisarna tror jag. Många kommer hata den, men den kommer ändå bli långlivad på Svensktoppen. Kul att den är  med, låten är helt okej, det är säkert  konstnärligt, men det är inte tillräckligt bra.

Loreen – Euphoria

Jag klarar inte att se Loreen tyvärr, kan inte sätta fingret på det, men det var samma sak förra året. Då var det en låt det skrevs mycket om. Årets låt är fartfylld, konstnärlig och behöver kanske mer lyssnande. Att få höra hela låten kanske kan få mig att flytta upp den någon plats, men topp 4 är rimligt även här, vad jag än tycker om henne.

Här är min gissning för slutställningen imorgon:

1 Sean Banan
2 Dead by april
3 The Moniker
4 Loreen
5 Afrodite
6 Thorsten Flinck
7 Marie Serneholt
8 Abalone Dots

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 6 =