Kallhäll, en idyll eller slum?

Som Kallhällsbo blir jag lite nervös nu när politikerna ska fortsätta förtäta området omkring centrum. Kallhäll är en liten förort till Jakobsberg som är en förort till Stockholm. Med pendeltåg går det att åka till Stockholms central på 20 minuter och tågen går en gång i kvarten under stora delar av dygnet.

En stor del av den centrumnära bebyggelsen består av långa 60-talshus på mellan tre och åtta våningar. Under de senaste åren har det även byggts ett nytt bostadsområde vid vattnet med både lägre hus och högre punkthus med uppåt 400 lägenheter. Under 90-talet byggdes ett större bostadsområde i ulvsätra upp och det har även nyligen byggts ett antal punkthus vid centrum.

Bild:Kallhäll.jpg

Foto Henryk Kotowski, februari 2007. Bilden kopierad från Wikipedia.

Att Kallhäll växer är inte konstigt, men någon gång kanske det gäller att lätta lite på gasen och fråga sig vad som gör Kallhäll attraktivt för bostadsköpare. Med så mycket stora och höga hus blir det mycket människor på liten yta. Dom små områderna med träd blir därför ännu viktigare, trots det underbara läget mellan flera naturreservat.

Kommunens förslag att nu bygga ytterligare drygt 500 lägenheter i Kallhälls centrum för att få centrum mer attraktivt har jag ingen större förståelse för. Några punkthus som markerar centrums hörn är rimligt, om detta samtidigt kan hjälpa till att bekosta en uppfräschning av hela centrum.

Att tro att centrum däremot kommer leva upp med nya fina affärer är naivt. Närheten till Jakobsbergs centrum och hela området omkring IKEA som fortsätter att växa gör att bara små nischade butiker kan överleva i detta lilla förortscentrum även om dom skulle bygga femtusen lägenheter.

Jag hoppas att kommunen tänker om och bygger i rimlig utsträckning. För er som vill läsa mer finns information på Järfälla kommuns hemsida och i bloggarna kallhäll och expandera varsamt.

[poll id=”3″]

4 reaktioner på ”Kallhäll, en idyll eller slum?”

 1. Varför är alla så djävla rädda för förändingar?
  Vad tror du kommer hända om det kommer 2st 16 våningshus i kallhäll??

  Jag fattar det inte, släpp hörnflaggan o kom in matchen!!

  Jag och många med mig är för flera bostäder i Kallhäll.
  Detta är en förort ingen djävla sommarstuge område.
  Detta är ett betonggetto!!!!

  Jag blir så trött när jag läser folks kommenterar om hur fult det skulle bli osv.

  För mig kan det fan byggas hur mycket som helst, bostäder behövs och det vet alla!!

  MVH Kjell

 2. Jag har inget emot om det kommer två 16-våningshus i Kallhäll. Så länge det är två punkthus som byggs i nuvarande centrum.

  Det jag vänder mig emot i första hand är motivet till att överhuvudtaget bygga. Kallhäll är redan ett betonggetto, det håller jag med om, men det behöver väll inte betyda att vi gör det till ett ännu värre betonggetto?

  Att däremot bebygga ytor som idag ger lite luft som backen upp mot Kopparvägen och skolgården till Källtorpsskolan är jag emot av olika anledningar.

 3. Det drar hit en massa moderata skittyper. *läs gentrifiering*
  rikemansbarn på stranden som pissar i vattnet. Prishöjningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + nio =