Ännu en läktarskandal

En kameraman fick åka till sjukhus med hörselproblem efter att ett knallskott smällt nära honom. Förhoppningsvis får han inga men för livet, men jag förstår honom om han aldrig mer vill filma en fotbollsmatch och om det snart blir svårt att hitta kameramän till TV-sändningarna.

Under ett par år har jag nu paus i mitt fotbollstittande på plats utan avnjuter matcherna bekvämt i TV-soffan. Väl medveten om att jag av många inte kallas en riktig supporter så erkänner jag det ändå, fotbollen är för stunden nedprioriterad för familjen.

För några år sedan tillhörde jag den skara som åkte på många bortamatcher, oftast med bussarna som Järnkaminerna ordnade. Tyvärr minns jag särskilt en Malmöresa då vi förlorade i både handboll och fotboll samma dag.

De som idag satte sig på bussen klockan 03.00 för resan ner till Malmö, kom fram vid 14-tiden och hade då två timmar på sig att sträcka på benen innan matchen började. Direkt efter matchen var det bara att hoppa på bussen igen och dom är troligen hemma först vid 4-tiden imorgon. Det betyder drygt 20 timmar på en buss för att se 10 minuters fotboll.

Många Djurgårdare åkte troligen ner redan igår med tåg eller bil för att få tillbringa lite mer tid i Malmö eller Köpenhamn och jag har hört det nämnas att det var mellan två och tretusen Djurgårdare på plats.

En eller flera personer, tyvärr verkar det finnas en del som pekar på att det är Djurgårdare har efter att ha tagit sig ner till skåne valt att kasta in knallskott på plan så att matchen avbröts.

Nu har jag läst på rätt många forum och webbplatser för att få mer klarhet i vad som hänt och klart är att “Djurgårdssupporters” kastat liknande pyroteknik på väg till arenan. Högriskssupportrar lär även ha kommit sent till arenan och för att minska risken för upplopp har polisen inte ingripit på eventuella lagöverträdelser i marschen och dessutom ryktas det om en minskad visitering för av samma anledning för de sena supportrarna.

Skulle jag suttit 20 timmar på en buss för att få se 10 minuters fotboll hade jag blivit galen. Jag hoppas att den eller de som slängde in knallskotten blir utpekad eller i alla fall identifierad av övervakningskamerorna. Jag hoppas att den som gjort detta får betala alla resekostnader för de tillresta Djurgårdsfansen. Förresten vill jag också ha ersättning för att inte fått se de fotbollsfest på TV som jag sett fram emot under hela veckan. Malmösupportrarna vill säkert samma sak så 10 miljoner kan han (det brukar tyvärr vara en han) få plocka upp ur fickan och dela ut.

Det troliga är att ingen törs peka ut honom, eftersom inte ens polisen vill störa de värsta “supportrarna”. Jag minns vakten som fick stryk i ett hockeyderby i vintras. Polisen vågade knappt gå ner och rädda honom.

Jag började dagens inlägg med att en kameraman inte ska behöva vara rädd för att gå till jobbet. Jag avslutar det med att polisen inte får vara rädda, utan måste gå till jobbet och ta de som begår brott, även under en fotbollsmatch. Annars kommer det ta ytterligare några år innan jag tar mig till en fotbollsarena istället för att sitta framför den bekväma TV-soffan. Här kan jag i alla fall titta på något annat när matchen blir avbruten.

Se Expressen, Aftonbladet, Svd, DN, Calle Rockbäcks blogg

3 reaktioner på ”Ännu en läktarskandal”

  1. Polisen tittade bort när DIF-amöbor kastade smällare på barnfamiljer under sin vandring mot Malmö stadion. De som sköter säkerheten kring dessa matcher (polis och arrangörer) har tappat greppet totalt och därför kan sabotörer förstöra nöjet för dem som gillar fotboll. Allsvenskan kommer att dö sotdöden.

  2. Det är tråkigt med bangers men detta är inget grovt brott och inget stort problem egentligen. Huliganismen har minskat de senaste åren och det är lugnare på läktarna nu, även fast publiken ökar. Däremot har domarna fått nya direktiv och blåser av matcherna efter minsta ordningsförseelse. Detta i samband med att media förvränger bilden av verkligheten gör att många skräms helt i onödan.

    De som kastar bangers är tonåringar och tillhör inte firmorna. Det finns ett allmänt missnöje mot bangers i supporterleden, även bland risksupportrarna, och jag tror detta kommer vara överstökat snart. Bland annat har samtliga stora supportergrupper inom aik infört nolltolerans mot bangers och detta kommer säkert spridas till fler föreningar.

  3. En banger är inget grovt brott så länge den inte skadar någon. Skulle den däremot skada någon, vilket inte är omöjligt så kan det beroende på skada självklart se annorlunda ut.

    Att det oftast är tonåringar som kastar bangers kan jag hålla med om och självklart vill inte risksupportrarna bli portade från arenan för en sån ”skitsak”. Det jag tycker är att polisen ska stoppa dom som slänger bangers även utanför arenan för att markera att det inte är okej. Om risksupportrarna dessutom säger ifrån så har jag inget emot det.

    Nu tänker jag säga emot mig själv lite då jag tycker bengaler kan vara snyggt om det sköts på rätt sätt. Däremot när någon blir skraj och slänger bengalen mot mig (vilket har hänt) så förstår jag att det för närvarande behövs förbud mot det också inne på arenan. Förhoppningsvis kommer det någon gång i framtiden gå att ordna snygga säkra bengaltifon som inte ger böter för den klubb som vi älskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 15 =